Ghid pentru reglarea geamurilor termopan pe timp de iarnă

Ghid pentru reglarea geamurilor termopan pe timp de iarnă

Articol scris de Cristian Popescu

Inginer constructor cu 15 ani de experiență, specializat în izolarea clădirilor rezidențiale și comerciale, având expertiză în inspectarea si executarea instalării termopanelor.

În acest ghid veți afla:

Cum să întrețineți ferestrele termopan pentru a le prelungi durata de viață Ce verificări sunt necesare pentru a evita degradarea geamurilor termopan Cum se reglează garniturile pe timp de iarnă

Geamurile termopan au câștigat din ce în ce mai mult teren în ultimii ani datorită practicalității, siguranței, izolației termice și fonice, găsindu-se câte o varianta pentru orice buzunar. Acestea sunt o investiție pe termen lung, așa că atunci când le achiziționăm luăm în calcul multe aspecte: material, izolare fonică și termică, culoare, preț etc. Însă după ce am făcut primii pași și am achiziționat și montat geamul termopan, trebuie să acordăm o atenție sporită și întreținerii acestora de-a lungul timpului, în special în sezonul rece, pentru a menține o durată de viaţă îndelungată şi o eficienţa sporită.

De ce este necesară pregătirea geamurilor termopan pentru iarnă?

În primul rând, este important să înțelegem de ce este necesară pregătirea geamurilor termopan pentru sezonul rece. Din cauza diferențelor de temperatură între interior și exterior, pe geamurile termopan se va observa efectul de condens, care apare doar pe suprafața celor mai reci locuri. În plus, dacă observați curenți de aer intrând în casă, dacă geamul pare că nu mai izolează fonic la fel de bine ca la început sau observați că se închid mai greu, acestea sunt semne că trebuie luate anumite măsuri pentru pregătirea și reglarea acestora, cu atât mai mult dacă se apropie iarna. Aceste probleme survin odată cu trecerea timpului, deoarece ramele geamurilor nu mai păstrează unghiul normal din cauza greutății și se vor închide mult mai greu. Dacă ignorăm aceste semne și nu luăm măsuri cât mai rapid, problemele nu doar că vor persista, însă se poate ajunge până în punctul în care vor trebui schimbate parțial sau integral. Ținând cont de faptul că este o investiție destul de costisitoare, scopul final este de a menține gradul de eficiență, confort și siguranță o perioadă cât mai îndelungată. Astfel, noi vă punem la dispoziție un ghid care trece în revistă toți pașii necesari întreținerii geamurilor termopan pe timp de iarnă.

  1. Verificați feroneria Pe lângă geamul termopan în sine, există și o serie de alte componente ce necesită atenția noastră pentru a asigura o funcționare optimă. Feroneria este formată din toate elementele metalice care intră în structura unei ferestre, având rolul de a asigura etanșarea, susţinerea și mobilitatea acesteia. Elementele de feronerie sunt extrem de importante deoarece contribuie la o izolare fonică corespunzătoare, ajută tâmplăria de termopan să păstreze mai bine căldura și protejează împotriva efracțiilor. Pentru ca feroneria să se mențină în bună stare de utilizare, în special în sezonul rece, este necesar să se țină cont de anumite sfaturi: Lubrifiați periodic elementele de închidere și cele culisante (toate încuietorile, balamalele și mecanismele ferestrelor ar trebui lubrifiate cel puțin o dată pe an) Utilizați uleiuri neacide și nerășinoase Verificați periodic elementele ce țin de siguranță (blocatorii ce țin de siguranță - antiefracție). Astfel, atunci când este cazul, le puteți întări pe cele care au nevoie, prin înșurubare. Este recomandat ca cel puțin o dată pe an să gresați cu puțin ulei piesele mobile ale feroneriei termopanului, pentru a nu întampina pe viitor probleme la închiderea și deschiderea ferestrelor.

  2. Curățați și verificați periodic garniturile Garnitura termopanului joacă un rol esențial în procesul de etanșare fonică și termică a ferestrelor. Din acest motiv, trebuie verificată periodic, în caz contrar frigul și zgomotele vor pătrunde ușor în interior. Un prim pas este curățarea acestora cu regularitate, folosind o simplă lavetă umedă și detergent, suplimentar putând să tratați și cu glicerină . Este recomandat să evitați agenți de curățare abrazivi, pe bază de diluanți, acetonă sau praf de curățat.

Dacă observați că geamul nu se mai închide etanș și nu mai asigură strângerea necesară, poate fi din cauza deteriorării garniturilor, acestea fiind confecționate din cauciuc. Trebuie avută în vedere și diferența de temperatură dintre vară și iarnă, care duce la uzura garniturilor, fiind recomandat ca cel puțin o dată la 3 ani să fie schimbate cu unele noi. În cazul în care garniturile uzate nu sunt schimbate la timp, pot apărea anumite probleme, precum: zgomotul exterior va pătrunde și în interior; frigul se va instala mult mai rapid în interior; va apărea efectul de condensare; apa de ploaie poate pătrunde în interior.

  1. Reglați garniturile pe regim de iarnă Odată cu schimbarea anotimpurilor, reglarea ferestrelor trebuie făcută în regim de iarnă sau de vară. Pe măsură ce trece timpul, ferestrele cu geam termopan se lasă şi au nevoie de intervenţie pentru a nu se degrada. Dacă ați observat că ferestrele nu se mai închid ca şi atunci când au fost montate şi că se simte curent în jurul lor, înseamnă că au nevoie să fie reglate. Ceea ce trebuie făcut este reglarea bulbilor de închidere care se găsesc pe marginea ferestrei cu cheia hexagonală sau cu șurubelnița dreaptă până când se remediază problema. În acest fel, se va regla presiunea. Este recomandată această operațiune la toate geamurile pentru a ne asigura că toate funcționează bine. Închiderea corectă și ușoară nu poate fi realizată în cazul în care apare această presiune pe garnitură. Dacă nu este realizat acest reglaj, vă puteți confrunta cu pierderi de căldură prin pătrunderea curenților de aer rece în locuință, lucru care duce la creșterea facturilor la întreținere. La fel ca în cazul geamurilor termopan cu deschidere clasică, și cele oscilobatante (ferestre cu deschidere dublã, pe orizontal şi vertical) au aceeași nevoie de reglaj. Să nu uitați însă să le reglați pe regim de vară la finalul sezonului rece, deoarece riscați să se formeze o presiune în interiorul geamurilor, care va afecta garniturile ferestrelor pe termen lung.

  2. Elimină problema condensului din sezonul rece Condensul ferestrelor termopan apare atunci când aerul umed și cald din interior intră în contact cu suprafata rece a geamului. Acest lucru face ca acea umezealã sã se depunã pe suprafața sticlei, sub formã de condens. Cheia pentru rezolvarea unei astfel de probleme este de a controla umiditatea din casă. Astfel, recomandarea noastră este de a urma câțiva pași simpli pentru a elimina riscul apariției condensului: Aerisirea camerelor zilnic Instalarea unui sistem de ventilație la baie și a unei hote în bucătărie Procurarea unui dezumidificator Folosirea vopselelor speciale antiumezeală și a soluţiilor anti igrasie pentru pereţi

Trebuie să reținem faptul că acest condens din interior apare indiferent de tipul ferestrelor sau de calitatea acestora și că se datorează în mare parte umidității ridicate din aer (peste 60%). Mai multe soluții pentru a rezolva problema condensului, aflați aici . Chiar și în lunile mohorâte de iarnă, nu există niciun motiv pentru care trebuie să locuiți în frig, atunci când puteți folosi ferestrele termopan în avantajul dvs. Cu pregatirea necesară a geamurilor termopan pentru sezonul rece, vă asigurați că veți locui într-o casă călduroasă, fără a plăti costuri energetice mai mari. Urmând acest ghid de pregatire a ferestrelor termopan pe timp de iarnă, vă asigurați că spațiile de locuit ale casei dvs. rămân în siguranță și confortabile pentru dvs. și cei dragi pe tot parcursul sezonului.

Related Posts

Care este diferența dintre profilele termopan și cum să vi le alegeți

Care este diferența dintre profilele termopan și cum să vi le alegeți

În acest articol, veți afla: Cum să alegeți cel mai bun profil pentru fereastra termopan De ce contează compartimentarea profilului De ce este grosimea profilului importantă Cunoscând aspectele profilului termopan vă va ajuta să luați o decizie bună, și să economisiți bani pe scurtă și lungă durată.

Citește în continuare
Îți apare condens pe ferestrele termopan? Află cauzele și soluțiile.

Îți apare condens pe ferestrele termopan? Află cauzele și soluțiile.

În acest articol veți afla: De ce apare condensul pe ferestrele termopan Soluții pentru a rezolva problema condensării pe ferestrele termopan în funcție de tip Condensul format pe ferestrele termopan poate aduce daune nu numai acestora cât și casei și sănatații tale.

Citește în continuare
Cum se reglează ușa termopan

Cum se reglează ușa termopan

În acest articol veți afla: Când trebuie reglate ușile termopan De ce apar dereglaje la nivelul ușilor sau ferestrelor termopan Sfaturi pentru reglarea ușii termopan Tâmplăria din termopan reprezintă o alegere extrem de utilizată de tot mai multe persoane atunci când achiziționează uși sau ferestre, în detrimentul celor clasice din lemn.

Citește în continuare