10 greșeli comune care scurtează viața termopanelor

10 greșeli comune care scurtează viața termopanelor

Articol scris de Mihai Vasilache

Consultant în eficiență energetică cu expertiză în evaluarea performanței energetice a clădirilor și a utilizării termopanelor pentru reducerea consumului de energie.

Pe scurt

Termopanele pot avea o durată de viață mai scurtă dacă nu sunt folosite și întreținute corect. Greșelile comune includ utilizarea produselor de curățare neadecvate, montajul incorect, neglijarea întreținerii și folosirea accesoriilor de proastă calitate.

Utilizarea produselor de curățare neadecvate

Curățarea termopanelor este esențială pentru a le menține în stare bună, dar este important să folosești produsele potrivite. Alegerea greșită a produselor de curățare poate duce la deteriorarea termopanelor și la scurtarea duratei lor de viață.

Produse abrazive

Produsele abrazive, cum ar fi bureții aspri sau soluțiile de curățare cu particule abrazive, pot zgâria suprafața termopanelor. Aceste zgârieturi nu doar că afectează aspectul estetic, dar pot și deteriora garniturile de etanșare, ceea ce poate duce la probleme de etanșare și la infiltrarea apei și a aerului.

Substanțe chimice agresive

Substanțele chimice agresive, cum ar fi soluțiile de curățare pe bază de acizi sau solvenți puternici, pot afecta structura materialului din care sunt fabricate termopanele. Aceste substanțe pot decolora sau slăbi materialul, reducând astfel eficiența și durabilitatea termopanelor.

Recomandări

Pentru a curăța corect termopanele, noi recomandăm să folosești produse de curățare blânde, cum ar fi soluțiile pe bază de apă și săpun. De asemenea, utilizează cârpe moi sau bureți neabrazivi pentru a evita zgârieturile. În acest fel, vei menține termopanele curate și în stare bună pentru o perioadă mai lungă de timp.

Montajul incorect al termopanelor

Montajul corect al termopanelor este esențial pentru a te bucura de toate beneficiile pe care acestea le oferă. Dacă instalarea nu este realizată profesionist, pot apărea diverse probleme care scurtează durata de viață a termopanelor și afectează confortul locuinței tale.

Instalare neprofesionistă

O instalare neprofesionistă poate duce la probleme de etanșare, ceea ce înseamnă că termopanele nu vor izola corect locuința. Acest lucru poate permite infiltrarea aerului rece sau cald, crescând astfel costurile de încălzire sau răcire. De asemenea, o instalare necorespunzătoare poate cauza deformări ale ramei, afectând funcționarea corectă a ferestrelor și ușilor.

Lipsa nivelării corecte

Nivelarea corectă a termopanelor este crucială pentru funcționarea lor optimă. Dacă termopanele nu sunt montate la nivel, pot apărea probleme de deschidere și închidere, iar apa și aerul pot pătrunde în locuință. Acest lucru poate duce la deteriorarea rapidă a termopanelor și la necesitatea unor reparații costisitoare.

Dacă ai nevoie de termopane noi sau de înlocuirea celor vechi, te putem ajuta să obții oferte de preț de la instalatori de încredere din zona ta. Cere gratuit o ofertă și economisește timp și bani!

Neglijarea întreținerii periodice

Întreținerea periodică a termopanelor este esențială pentru a le prelungi durata de viață și a evita problemele costisitoare. Iată de ce este important să nu neglijezi acest aspect:

Curățare rară

Dacă nu cureți termopanele regulat, murdăria se poate acumula și poate afecta funcționarea corectă a acestora. Mecanismele de deschidere pot deveni greoaie sau chiar se pot bloca. În plus, murdăria poate duce la deteriorarea garniturilor, ceea ce va afecta etanșeitatea ferestrelor.

Cum să cureți corect termopanele:

 1. Folosește o cârpă moale și apă călduță cu săpun pentru a șterge ramele și sticla.
 2. Evită produsele de curățare abrazive sau chimice agresive care pot deteriora materialul.
 3. Curăță și garniturile pentru a preveni acumularea de murdărie.

Lipsa verificărilor periodice

Verificările periodice sunt esențiale pentru a detecta din timp eventualele probleme. Dacă nu faci aceste verificări, problemele minore pot deveni majore și pot necesita reparații costisitoare.

Cum să faci verificările periodice:

 1. Inspectează vizual termopanele pentru a identifica fisuri, zgârieturi sau alte semne de uzură.
 2. Verifică garniturile pentru a te asigura că sunt intacte și nu permit infiltrarea apei sau a aerului.
 3. Testează mecanismele de deschidere și închidere pentru a te asigura că funcționează corect.

Prin curățarea regulată și verificările periodice, poți preveni multe probleme și poți prelungi durata de viață a termopanelor tale.

Deschiderea și închiderea forțată a ferestrelor

Deschiderea și închiderea forțată a ferestrelor poate avea consecințe grave asupra duratei de viață a termopanelor. Este important să fim atenți la modul în care manevrăm ferestrele pentru a evita problemele care pot apărea.

Forțarea mecanismelor

Când forțăm mecanismele de deschidere și închidere, acestea se pot rupe sau bloca. Acest lucru nu doar că face fereastra dificil de utilizat, dar poate afecta și alinierea corectă a ferestrelor. O fereastră care nu se aliniază corect poate permite infiltrarea aerului și a apei, reducând eficiența energetică a locuinței.

Utilizarea excesivă a forței

Folosirea excesivă a forței atunci când deschidem sau închidem ferestrele poate deteriora balamalele și mânerele. Aceste componente sunt esențiale pentru funcționarea corectă a ferestrelor și, dacă se strică, pot necesita reparații costisitoare. De asemenea, utilizarea forței poate cauza fisuri în sticlă, ceea ce poate compromite integritatea termopanelor.

Recomandări

Pentru a evita aceste probleme, este important să deschidem și să închidem ferestrele cu grijă. Dacă observăm că o fereastră se deschide sau se închide greu, ar trebui să verificăm mecanismele și să le lubrifiem dacă este necesar. În cazul în care problema persistă, este recomandat să apelăm la un specialist pentru a evita deteriorarea suplimentară.

Ignorarea problemelor de etanșare

Problemele de etanșare sunt adesea trecute cu vederea, dar ele pot avea un impact semnificativ asupra duratei de viață a termopanelor. Este esențial să acordăm atenție acestor aspecte pentru a ne asigura că termopanele funcționează corect și eficient.

Garnituri uzate

Garniturile sunt componente esențiale ale termopanelor, asigurând etanșeitatea și protecția împotriva infiltrațiilor de apă și aer. Dacă garniturile sunt uzate, pot apărea următoarele probleme:

 • Infiltrarea apei și a aerului: Garniturile uzate permit apei și aerului să pătrundă în locuință, ceea ce poate duce la apariția mucegaiului și la deteriorarea pereților și a podelelor.
 • Reducerea eficienței energetice: Garniturile uzate compromit izolația termică a termopanelor, ceea ce poate duce la pierderi de căldură în timpul iernii și la creșterea costurilor de încălzire.

Lipsa reparațiilor la timp

Ignorarea problemelor minore poate duce la complicații majore pe termen lung. Este important să intervenim prompt atunci când observăm semne de uzură sau deteriorare:

 • Problemele minore pot deveni majore: O garnitură ușor deteriorată poate duce la probleme mai grave dacă nu este reparată la timp. De exemplu, infiltrarea apei poate cauza daune structurale semnificative.
 • Deteriorarea structurii termopanelor: Dacă nu intervenim la timp, problemele de etanșare pot afecta integritatea structurală a termopanelor, necesitând reparații costisitoare sau chiar înlocuirea completă a acestora.

Recomandări

Pentru a preveni aceste probleme, este important să verificăm periodic starea garniturilor și să efectuăm reparațiile necesare la timp. Iată cum putem face acest lucru:

 • Verificări periodice: Inspectează garniturile cel puțin o dată pe an pentru a detecta semne de uzură sau deteriorare.
 • Întreținere regulată: Curăță garniturile și aplică soluții de întreținere pentru a le menține flexibile și eficiente.
 • Reparații prompte: Dacă observi probleme, nu amâna reparațiile. Contactează un specialist pentru a înlocui garniturile uzate și pentru a asigura etanșeitatea termopanelor.

Prin urmare, acordând atenție problemelor de etanșare și intervenind la timp, putem prelungi durata de viață a termopanelor și ne putem bucura de beneficiile lor pe termen lung.

Expunerea prelungită la condiții meteorologice extreme fără protecție

Expunerea termopanelor la condiții meteorologice extreme poate reduce semnificativ durata lor de viață. Este important să înțelegem cum diferitele elemente ale vremii pot afecta termopanele și ce măsuri putem lua pentru a le proteja.

Soare intens

Soarele puternic poate avea efecte negative asupra termopanelor:

 • Decolorarea și slăbirea materialului: Razele UV pot decolora și slăbi materialele din care sunt fabricate termopanele, făcându-le mai vulnerabile la deteriorare.
 • Afectarea garniturilor de etanșare: Căldura excesivă poate duce la uscarea și crăparea garniturilor de etanșare, ceea ce poate compromite etanșeitatea ferestrelor.

Ce putem face:

 • Montarea unor jaluzele sau draperii care să blocheze razele directe ale soarelui.
 • Aplicarea unor folii de protecție UV pe geamuri pentru a reduce impactul razelor solare.

Ploaie și vânt puternic

Condițiile meteorologice severe, cum ar fi ploaia și vântul puternic, pot avea următoarele efecte:

 • Infiltrări de apă: Ploaia puternică poate duce la infiltrarea apei prin garnituri uzate sau montaj necorespunzător, afectând astfel structura termopanelor.
 • Deteriorarea structurii termopanelor: Vântul puternic poate cauza deformări ale ramei și poate afecta stabilitatea termopanelor.

Ce putem face:

 • Verificarea periodică a garniturilor și înlocuirea celor uzate pentru a preveni infiltrările de apă.
 • Asigurarea că termopanele sunt montate corect și că ramele sunt bine fixate pentru a rezista vântului puternic.
 • Instalarea unor copertine sau marchize pentru a proteja termopanele de ploaie și vânt.

Prin luarea acestor măsuri, putem prelungi durata de viață a termopanelor și ne putem asigura că acestea funcționează corect în orice condiții meteorologice.

Utilizarea accesoriilor neadecvate sau de proastă calitate

Accesoriile de calitate joacă un rol esențial în funcționarea și durabilitatea termopanelor. Alegerea unor componente ieftine poate duce la probleme serioase pe termen lung.

Mânere și balamale ieftine

Mânerele și balamalele sunt componente esențiale pentru deschiderea și închiderea ferestrelor. Dacă acestea sunt de proastă calitate, pot ceda rapid, ceea ce va afecta funcționarea corectă a ferestrelor. În plus, mânerele și balamalele ieftine pot duce la alinierea incorectă a ferestrelor, ceea ce poate provoca probleme de etanșare și infiltrații de apă sau aer.

Recomandare: Alege mânere și balamale de calitate superioară, chiar dacă sunt mai scumpe. Acestea vor asigura o funcționare corectă și durabilă a ferestrelor. Verifică periodic starea acestor componente și înlocuiește-le imediat dacă observi semne de uzură.

Garnituri de calitate inferioară

Garniturile sunt esențiale pentru etanșeitatea termopanelor. Garniturile de calitate inferioară pot pierde etanșeitatea rapid, ceea ce va duce la infiltrarea apei și a aerului. Acest lucru nu doar că va reduce eficiența energetică a locuinței, dar va necesita și înlocuiri frecvente, crescând astfel costurile pe termen lung.

Recomandare: Optează pentru garnituri de calitate superioară, care oferă o etanșeitate mai bună și o durată de viață mai lungă. Asigură-te că garniturile sunt verificate și întreținute periodic pentru a preveni problemele de etanșare. Înlocuiește-le imediat dacă observi că sunt uzate sau deteriorate.

Prin alegerea accesoriilor de calitate, vei prelungi viața termopanelor și vei evita problemele costisitoare de reparație.

Lipsa ventilației adecvate în încăperi

Ventilația adecvată este esențială pentru a menține sănătatea termopanelor și a locuinței tale. Dacă nu aerisești suficient încăperile, poți întâmpina probleme serioase.

Condens

Condensul apare atunci când aerul cald și umed din interiorul casei tale intră în contact cu suprafețele reci ale termopanelor. Acest fenomen poate avea consecințe negative:

 • Apariția mucegaiului: Condensul favorizează dezvoltarea mucegaiului, care nu doar că este inestetic, dar poate fi și periculos pentru sănătatea ta.
 • Deteriorarea garniturilor și a structurii termopanelor: Umiditatea constantă poate slăbi garniturile de etanșare și poate afecta structura termopanelor, scurtându-le astfel durata de viață.

Aerisire insuficientă

O aerisire insuficientă poate avea efecte negative asupra calității aerului din interior și asupra termopanelor:

 • Calitatea aerului din interior: Fără o ventilație adecvată, aerul din interior poate deveni stătut și încărcat cu poluanți, afectând confortul și sănătatea ta.
 • Acumularea de umiditate: Lipsa aerisirii poate duce la acumularea de umiditate în încăperi, ceea ce poate provoca probleme de condens și, implicit, deteriorarea termopanelor.

Recomandări

Pentru a preveni aceste probleme, îți recomandăm să aerisești regulat încăperile. Deschide ferestrele timp de 10-15 minute de câteva ori pe zi, mai ales în bucătărie și baie, unde umiditatea este mai mare. De asemenea, poți folosi un dezumidificator pentru a menține nivelul de umiditate sub control. Astfel, vei proteja termopanele și vei asigura un mediu sănătos în locuința ta.

Neacordarea atenției la semnele de uzură sau deteriorare

Este esențial să fim atenți la semnele de uzură sau deteriorare ale termopanelor pentru a preveni probleme mai mari pe termen lung. Iată ce trebuie să urmărim și cum să acționăm:

Fisuri și zgârieturi

Fisurile și zgârieturile pot părea minore la început, dar ele pot afecta serios integritatea termopanelor. Acestea pot duce la probleme de etanșare, permițând infiltrarea aerului și a apei, ceea ce poate compromite eficiența energetică a locuinței.

Ce putem face:

 • Verifică periodic suprafața termopanelor pentru a identifica orice fisuri sau zgârieturi.
 • Dacă observi astfel de probleme, contactează un specialist pentru a evalua situația și a efectua reparațiile necesare.

Mecanisme defecte

Mecanismele defecte, cum ar fi balamalele sau mânerele care nu funcționează corect, pot necesita reparații costisitoare dacă sunt ignorate. Aceste probleme pot afecta funcționarea corectă a ferestrelor, făcându-le dificil de deschis sau închis.

Ce putem face:

 • Testează regulat mecanismele de deschidere și închidere ale ferestrelor pentru a te asigura că funcționează corect.
 • Dacă observi că un mecanism nu funcționează cum trebuie, nu forța fereastra. În schimb, solicită ajutorul unui profesionist pentru a repara sau înlocui piesele defecte.

Prin acordarea atenției la aceste semne de uzură sau deteriorare, putem prelungi viața termopanelor și menține eficiența și confortul locuinței noastre.

Alegerea unor termopane de calitate inferioară pentru a economisi bani

Când alegi termopane, este tentant să optezi pentru cele mai ieftine variante pentru a economisi bani. Totuși, această decizie poate avea consecințe pe termen lung.

Materiale ieftine

Termopanele fabricate din materiale ieftine pot avea o durată de viață mai scurtă. Acestea se pot deteriora mai repede, necesitând reparații și înlocuiri frecvente. În loc să economisești bani, vei ajunge să cheltuiești mai mult pe termen lung pentru întreținere și reparații.

Performanță slabă

Termopanele de calitate inferioară oferă o izolare termică și fonică redusă. Acest lucru înseamnă că locuința ta va pierde mai multă căldură iarna și va fi mai greu de răcit vara. În plus, zgomotele exterioare vor pătrunde mai ușor în interior. Astfel, vei avea costuri mai mari cu încălzirea și răcirea locuinței, ceea ce va anula economiile inițiale.

Recomandarea noastră

Pentru a evita aceste probleme, îți recomandăm să investești în termopane de calitate. Alege produse de la producători de încredere și asigură-te că materialele folosite sunt durabile și eficiente. Deși costul inițial poate fi mai mare, vei economisi bani pe termen lung prin reducerea costurilor de întreținere și a facturilor la energie.

Concluzie

Pentru a prelungi viața termopanelor, este esențial să le folosești și să le întreții corect. Evită greșelile comune precum utilizarea produselor de curățare neadecvate, montajul incorect și neglijarea întreținerii periodice. Alege termopane de calitate și acordă atenție semnelor de uzură pentru a te bucura de beneficiile lor pe termen lung.

Pune termopane fără bătăi de cap

Găsește rapid cea mai bună ofertă pentru termopane, economisind timp și bani. Simplu, rapid și gratuit!

 • Ne spui exact de ce ai nevoie
 • Noi obținem oferte de la instalatori locali
 • Tu compari și alegi cea mai bună ofertă
Cere gratuit o oferta

Nu te costă nimic, zero obligații.

Related Posts

Top 5 mituri despre termopane și adevărul din spatele lor

Descoperă adevărul din spatele celor mai comune mituri despre termopane: eficiența lor fonică, necesitatea întreținerii, varietatea calităților, costurile și instalarea. Află cum să faci cea mai bună alegere pentru locuința ta!

Citește în continuare
Diferențele dintre profilele termopan: Ce trebuie să știi

Diferențele dintre profilele termopan: Ce trebuie să știi

Află tot ce trebuie să știi despre profilele termopan: materiale (PVC, aluminiu, lemn), număr de camere, grosime, adâncime de montaj, coeficient de transfer termic și armatură. Alege corect pentru o izolație termică și fonică optimă, durabilitate și eficiență energetică.

Citește în continuare

Cum interpretezi etichetele de performanță energetică ale termopanelor

Află cum să interpretezi etichetele de performanță energetică ale termopanelor pentru a alege ferestre eficiente. Descoperă importanța coeficienților U, g și Rw și cum influențează aceștia izolarea termică și fonică.

Citește în continuare