Garanțiile pentru termopane: ce trebuie să știi

Articol scris de Mihai Vasilache

Consultant în eficiență energetică cu expertiză în evaluarea performanței energetice a clădirilor și a utilizării termopanelor pentru reducerea consumului de energie.

Pe scurt

Garanția pentru termopane acoperă defectele de fabricație și materialele (rame, geamuri, feronerie), dar nu acoperă uzura normală sau daunele accidentale. Pentru a menține valabilitatea garanției, trebuie să faci întreținere regulată și să folosești corect termopanele.

Ce acoperă garanția

Garanția pentru termopane este esențială pentru a te proteja împotriva problemelor care pot apărea din cauza defectelor de fabricație sau a materialelor folosite. Iată ce acoperă în mod obișnuit:

Defecte de fabricație

Garanția acoperă problemele apărute din cauza procesului de producție. Acestea pot include orice defecte care apar în timpul fabricării termopanelor și care afectează funcționarea sau aspectul acestora.

Materiale

Garanția se extinde și asupra materialelor folosite în construcția termopanelor. Aceasta include:

Rame

Garanția acoperă defectele structurale sau de finisaj ale ramelor. Dacă observi că ramele sunt deformate, crăpate sau au alte probleme care nu sunt cauzate de uzura normală, acestea ar trebui să fie reparate sau înlocuite sub garanție.

Geamuri

Dacă geamurile prezintă fisuri sau spargeri care au apărut din fabricație, acestea sunt acoperite de garanție. Este important să verifici geamurile imediat după instalare pentru a identifica eventualele probleme.

Feronerie

Mecanismele de deschidere și închidere ale termopanelor, cunoscute sub numele de feronerie, sunt și ele acoperite de garanție. Dacă întâmpini dificultăți în utilizarea acestor mecanisme sau dacă acestea se defectează, garanția ar trebui să acopere reparațiile sau înlocuirile necesare.

Prin urmare, este esențial să cunoști exact ce acoperă garanția pentru a putea beneficia de reparații sau înlocuiri fără costuri suplimentare în cazul apariției unor probleme.

Ce nu este acoperit de garanție

Uzura normală

Garanția pentru termopane nu acoperă uzura normală. Aceasta se referă la degradarea naturală a materialelor în timp, care apare din cauza utilizării zilnice. De exemplu, dacă geamurile sau ramele își pierd strălucirea sau culoarea după câțiva ani, acest lucru este considerat uzură normală și nu va fi acoperit de garanție.

Daune accidentale

Garanția nu acoperă daunele accidentale. Acestea includ lovituri, zgârieturi sau alte daune cauzate de utilizarea necorespunzătoare a termopanelor. De exemplu, dacă spargi un geam din greșeală sau dacă ramele se zgârie din cauza manipulării neadecvate, aceste probleme nu vor fi acoperite de garanție. Este important să folosești termopanele cu grijă și să eviți orice acțiuni care ar putea provoca daune.

Menținerea valabilității garanției

Pentru a te asigura că garanția pentru termopane rămâne valabilă, este esențial să urmezi câteva reguli simple de întreținere și utilizare corectă. Iată ce trebuie să faci:

Întreținere regulată

 1. Curățarea periodică a geamurilor și ramelor

  • Este important să cureți geamurile și ramele termopanelor în mod regulat. Folosește o cârpă moale și soluții de curățare adecvate pentru a evita zgârieturile și deteriorarea materialelor. Curățarea regulată previne acumularea murdăriei și menține aspectul estetic al termopanelor.
 2. Lubrifierea feroneriei

  • Feroneria, adică mecanismele de deschidere și închidere, trebuie lubrifiată periodic pentru a funcționa corect. Folosește un lubrifiant adecvat, recomandat de producător, și aplică-l pe toate părțile mobile. Acest lucru previne uzura prematură și asigură o funcționare lină a termopanelor.

Utilizare corectă

 1. Evitarea forțării mecanismelor

  • Nu forța niciodată mecanismele de deschidere și închidere. Dacă întâmpini dificultăți, verifică dacă există obstacole sau murdărie care împiedică funcționarea corectă. Forțarea mecanismelor poate duce la deteriorarea acestora și poate anula garanția.
 2. Respectarea instrucțiunilor de utilizare

  • Fiecare producător oferă instrucțiuni specifice pentru utilizarea termopanelor. Este esențial să le respecți pentru a evita problemele și pentru a menține garanția valabilă. Citește cu atenție manualul de utilizare și urmează toate recomandările.

Prin respectarea acestor sfaturi simple, te asiguri că termopanele tale vor funcționa corect și că garanția va rămâne valabilă pe toată durata specificată în contract.

Identificarea unei garanții false sau neclare

Verifică autenticitatea documentelor

Primul pas pentru a te asigura că garanția este autentică este să verifici documentele primite. Asigură-te că acestea sunt oficiale și semnate de către furnizor. Documentele ar trebui să includă:

 • Numele și datele de contact ale furnizorului: Verifică dacă sunt corecte și complete.
 • Detalii despre produs: Asigură-te că sunt specificate clar modelul și caracteristicile termopanelor.
 • Semnătura și ștampila: Acestea confirmă autenticitatea documentului.

Claritatea termenilor

O garanție autentică și de încredere trebuie să fie clară și detaliată. Iată ce trebuie să urmărești:

 • Durata garanției: Verifică perioada exactă pentru care este valabilă garanția.
 • Ce acoperă garanția: Asigură-te că sunt specificate clar defectele de fabricație și materialele acoperite.
 • Excepții și limitări: Citește cu atenție ce nu este acoperit de garanție și în ce condiții.

Dacă documentele sunt neclare sau incomplete, cere clarificări suplimentare de la furnizor înainte de a accepta termenii. Este important să înțelegi pe deplin ce drepturi ai și ce responsabilități îți revin pentru a evita surprizele neplăcute în viitor.

Ce să verifici în contractul de garanție

Condiții și termeni

Când primești un contract de garanție pentru termopane, primul lucru pe care trebuie să-l verifici sunt condițiile și termenii. Asigură-te că înțelegi clar durata garanției. De obicei, aceasta poate varia între 5 și 10 ani, dar poate fi și mai scurtă sau mai lungă, în funcție de producător și de tipul de termopan.

Verifică exact ce acoperă garanția. De exemplu, aceasta ar trebui să includă defectele de fabricație și materialele, cum ar fi ramele, geamurile și feroneria. Este important să știi dacă garanția acoperă doar reparațiile sau și înlocuirile complete ale componentelor defecte.

Excepții

Un alt aspect esențial de verificat sunt excepțiile din contractul de garanție. Acestea sunt situațiile în care garanția nu se aplică. De exemplu, uzura normală nu este de obicei acoperită. Asta înseamnă că, dacă termopanele se degradează în mod natural în timp, va trebui să suporți costurile de reparație sau înlocuire.

De asemenea, daunele accidentale, cum ar fi loviturile sau zgârieturile cauzate de utilizarea necorespunzătoare, nu sunt acoperite de garanție. Este important să știi în ce condiții garanția nu se aplică pentru a evita surprizele neplăcute.

În concluzie, citește cu atenție contractul de garanție și asigură-te că înțelegi toate condițiile și excepțiile. Dacă ai nelămuriri, nu ezita să întrebi furnizorul pentru clarificări.

Ce să faci în cazul reparațiilor sau înlocuirilor sub garanție

Contactează furnizorul

Primul pas pe care trebuie să-l faci atunci când ai nevoie de reparații sau înlocuiri sub garanție este să contactezi furnizorul de la care ai achiziționat termopanele. Este important să te informezi despre procedura de reclamație specifică a acestuia. De obicei, furnizorii au un departament de service sau un număr de telefon dedicat pentru astfel de situații.

Documente necesare

Pentru a putea beneficia de garanție, trebuie să ai la îndemână următoarele documente:

 • Factura de achiziție: Aceasta este dovada că ai cumpărat termopanele de la furnizorul respectiv și este necesară pentru a valida garanția.
 • Certificatul de garanție: Acest document specifică termenii și condițiile garanției și este esențial pentru a putea face o reclamație.

Pași de urmat

 1. Găsește documentele: Asigură-te că ai factura și certificatul de garanție la îndemână.
 2. Contactează furnizorul: Sună la numărul de telefon indicat sau trimite un email la adresa specificată în certificatul de garanție.
 3. Descrie problema: Explică clar și detaliat ce problemă ai întâmpinat cu termopanele.
 4. Urmează instrucțiunile: Furnizorul îți va oferi pașii necesari pentru a trimite termopanele în service sau pentru a programa o vizită a unui tehnician.

Recomandări

Noi îți recomandăm să păstrezi întotdeauna documentele de achiziție într-un loc sigur și ușor accesibil. În acest fel, vei putea acționa rapid în cazul în care apare o problemă și vei evita întârzierile în procesul de reclamație. De asemenea, este bine să notezi orice detalii importante despre discuțiile cu furnizorul, cum ar fi numele persoanei cu care ai vorbit și data la care ai făcut reclamația.

Evitarea costurilor ascunse și riscurilor neprevăzute

Când achiziționezi termopane, este esențial să fii atent la detaliile contractului pentru a evita costurile ascunse și riscurile neprevăzute. Iată câteva sfaturi utile:

Citește cu atenție contractul

Înainte de a semna orice document, asigură-te că ai citit cu atenție toate clauzele contractului. Fii atent la eventualele costuri suplimentare care ar putea apărea. De exemplu, unele contracte pot include taxe pentru transport, instalare sau servicii de întreținere care nu sunt menționate clar de la început.

Întreabă înainte de a semna

Dacă ai orice nelămurire sau nu înțelegi anumite clauze din contract, nu ezita să întrebi. Este important să clarifici toate neînțelegerile înainte de a accepta termenii. Astfel, vei evita surprizele neplăcute și vei ști exact la ce să te aștepți.

Dacă ești în căutarea unor oferte de preț pentru termopane și vrei să eviți costurile ascunse și riscurile neprevăzute, te putem ajuta să obții gratuit oferte personalizate de la instalatori de încredere din zona ta. Cere o ofertă și economisește timp, efort și bani.

Mituri comune despre garanțiile pentru termopane

Mit: Garanția acoperă orice problemă

Realitate: Garanția pentru termopane nu acoperă orice problemă. Ea se referă doar la defectele de fabricație și la materialele folosite. Asta înseamnă că, dacă termopanele tale au fost produse cu un defect sau materialele folosite nu sunt de calitate, atunci garanția va acoperi reparațiile sau înlocuirile necesare. Totuși, dacă apar probleme din cauza utilizării necorespunzătoare sau a uzurii normale, acestea nu vor fi acoperite de garanție.

Mit: Garanția este valabilă pe viață

Realitate: Garanția pentru termopane nu este valabilă pe viață. Ea are o durată limitată, care este specificată clar în contractul de garanție. De obicei, această perioadă variază între 5 și 10 ani, în funcție de producător și de tipul de termopan. Este important să citești cu atenție contractul pentru a ști exact cât timp ești acoperit și ce anume este inclus în garanție.

Importanța păstrării documentelor de garanție și a facturilor

Dovada achiziției

Este esențial să păstrezi documentele de garanție și facturile pentru termopane. Acestea sunt dovada achiziției tale și sunt necesare pentru orice reclamație. Dacă întâmpini probleme cu termopanele și vrei să beneficiezi de garanție, va trebui să prezinți aceste documente. Fără ele, furnizorul poate refuza să repare sau să înlocuiască produsul.

Referință pentru termenii garanției

Documentele de garanție și facturile sunt, de asemenea, o referință importantă pentru termenii garanției. Ele te ajută să clarifici drepturile tale și să înțelegi exact ce este acoperit de garanție și ce nu. În plus, aceste documente conțin informații despre durata garanției și condițiile în care aceasta este valabilă. Păstrându-le, vei avea mereu la îndemână toate detaliile necesare pentru a te asigura că beneficiezi de toate avantajele oferite de garanție.

Concluzie

Garanția pentru termopane este esențială pentru a te proteja împotriva defectelor de fabricație și materialelor. Este important să înțelegi clar ce acoperă și ce nu acoperă garanția, precum și cum să o menții valabilă. Întreținerea regulată și utilizarea corectă a termopanelor sunt esențiale pentru a beneficia de garanție. Păstrează întotdeauna documentele de garanție și facturile pentru a evita problemele în viitor. Astfel, vei fi pregătit să faci față oricăror situații neprevăzute și să te bucuri de termopanele tale pentru o perioadă îndelungată.

Pune termopane fără bătăi de cap

Găsește rapid cea mai bună ofertă pentru termopane, economisind timp și bani. Simplu, rapid și gratuit!

 • Ne spui exact de ce ai nevoie
 • Noi obținem oferte de la instalatori locali
 • Tu compari și alegi cea mai bună ofertă
Cere gratuit o oferta

Nu te costă nimic, zero obligații.

Related Posts

Termopane duble vs triple: ce trebuie să știi înainte de a cumpăra

Află diferențele între termopanele duble și triple, avantajele și dezavantajele fiecăruia, și cum să alegi cea mai bună opțiune pentru locuința ta în funcție de buget și nevoile de izolare termică și fonică.

Citește în continuare

Cum să alegi termopane: diferențe între renovare și construcții noi

Află cum să alegi termopanele potrivite pentru renovări și construcții noi, ținând cont de eficiența energetică, durabilitate și design. Ghid complet pentru dimensiuni, profile, montaj și costuri.

Citește în continuare

Cum alegi corect termopane pentru locuința ta: Ce trebuie să știi

Află cum să alegi corect termopanele pentru locuința ta, luând în considerare materialul, izolația termică și fonică, tipul de sticlă, eficiența energetică, sistemul de deschidere, siguranța, durabilitatea, designul și prețul.

Citește în continuare