Etanșarea ferestrelor termopan - probleme și soluții

Etanșarea ferestrelor termopan - probleme și soluții

Articol scris de Cristian Popescu

Inginer constructor cu 15 ani de experiență, specializat în izolarea clădirilor rezidențiale și comerciale, având expertiză în inspectarea si executarea instalării termopanelor.

În acest articol veți afla:

 • Ce este etanșarea ferestrei termopan și de ce este importantă
 • Cum se realizează etanșarea ferestrelor termopan
 • Cauze și soluții la problemele legate de etanșare

Eficiența energetică reprezintă unul dintre cele mai importante avantaje ale montării ferestrelor termopan. Acesteia i se adaugă și efectul izolator fonic, dar și gradul ridicat de rezistență în comparație cu tâmplăria clasică.

Etanșarea realizată corect este, poate, cea mai importantă trăsătură care asigură buna funcționare a termopanelor. Fără aceasta, confortul scade cu mult sub ceea ce ar trebui să asigure, în mod normal, o tâmplărie de termopan.

Izolarea locuinței este așadar, primul pas pe care trebuie să-l faceți pentru a avea o casă eficientă din punct de vedere energetic și cu un grad de confort ridicat. Astfel, se reduc considerabil facturile la întreținere, iar în casă se păstrează o temperatură confortabilă.

În general, geamurile termopan PVC sunt de lungă durată, sigure și rezistente, însă uneori apar și probleme. Cele mai frecvente probleme cu geamurile termopan tind să fie legate de unitățile de etanșare. Mai jos am redat câteva dintre problemele obișnuite ale etanșării geamurilor termopan și soluții pentru remedierea lor.

Cum se realizează etanșarea ferestrelor termopan?

Geamurile termopan sunt concepute pentru a oferi izolație, a reduce poluarea fonică și a opri curenții de aer. Cu toate acestea, pe măsură ce instalația dvs. îmbătrânește, este obișnuit să iasă la iveală anumite probleme, iar una dintre cele mai pregnante este legată de etanșarea ferestrelor.

Etanșarea ferestrelor termopan se realizează cu ajutorul unor garnituri de etanșare ce au rolul de a împiedică pătrunderea aerului rece pe timpul iernii și a căldurii în timpul verii. Această garnitură de etanșare joacă un rol foarte important astfel încât chiar și o mică problemă la această piesă poate avea repercusiuni ce conduc la formarea condensului și la o ineficiență energetică, din cauza aerului cald sau rece ce pătrunde în locuință.

Care sunt cauzele apariției unor defecte la etanșarea termopanelor?

Unele dintre cele mai frecvente cauze ale unei etanșări defectuase apar în timp și sunt legate de uzura garniturilor. Acestea sunt cele care contribuie cel mai mult la etanșare. Garniturile trebuie să fie montate corect, să beneficieze de revizii la cel puțin 2 ani, să fie curățate și lubrifiate periodic, pentru a nu crăpa și a-și menține elasticiatea de-a lungul timpului.

Un lucru la care ar trebui să acordați atenție este apariția unor urme de culoare neagră lăsate de garnituri sau ușoare crăpături, acestea fiind semne clare de deterioare pe care ar fi bine să le rezolvați înainte de a fi prea târziu.

La fel de importante sunt și întreținerea feroneriei și balamalelor pentru a preveni defecte de etanșeitate.

Ce probleme pot apărea în etanșarea defectuoasă a ferestrelor?

 • Condensare pe ferestre Condens

Când umezeala și aerul rămân prinse între geamurile ferestrei, aceasta determină condensarea ferestrei.

Dacă condensul se află între geamurile ferestrelor, atunci acesta este un semn că etanșarea ferestrei dvs. nu se face cum trebuie. Pe de altă parte, dacă condensul este pe exteriorul sticlei, acesta este de fapt un semn că ferestrele funcționează normal, cauza fiind o creștere brusca de temperatură în mediul exterior.

Condensarea apare atunci când vaporii de apă lovesc o suprafață rece. Aburul sau umiditatea generală din aer, se condensează înapoi în picături de apă. De obicei, având geam termopan, se reduce cantitatea de condens ce apare în casă. Cu toate acestea, dacă locuința dvs. este izolată, rezistentă la curent și are geam dublu, ar putea deveni o capcană de umiditate. Pentru a determina dacă problemele de condensare ale ferestrelor cu geam termopan sunt indicative pentru ceva grav, uitați-vă unde se adună apa.

Pe geamul interior: condensul din interiorul geamului interior este un indiciu că temperatura geamului este prea mică pentru atmosferă și conținutul de vapori de apă din cameră. Consultați acest ghid pentru a afla modalități de a reduce cantitatea de condens în această situație.

În cavitate: condensul în interiorul cavității ferestrei este un semn că există o problemă cu etanșarea unității. Nu ar trebui să existe niciodată condens între cele două geamuri ale unei unități închise ermetic. Dacă vedeți condens acolo, este de obicei un semn fie de scurgere de aer umed din cameră în cavitatea ferestrei, fie că ceva din interiorul spațiului de aer în sine conține umezeală. Ar trebui să aveți un expert care să vă examineze ferestrele pentru a determina cum să remediați această problemă.

 • Ferestre prin care intră curent Fereastra deschisa

O fereastră ce nu se închide etanș nu afectează doar aspectul ferestrelor, ci afectează capacitatea lor de a vă încălzi.

Rolul principal al ferestrelor este de a păstra aerul exterior afară. Deci, o fereastră care lasă să intre aerul rece nu este potrivită scopului și este un semn clar că etanșarea ferestrei nu se mai face cum ar trebui, dacă nu există fisuri vizibile pe geamul ferestrei.

 • Distorsionarea sticlei ferestrei

Te uiți prin fereastră, dar exteriorul arată neobișnuit de distorsionat. Acesta este un posibil indicator că sigiliile ferestrei dvs. s-au rupt.

Ferestrele cu geam termopan moderne sunt împărțite prin goluri de aer care sunt apoi sigilate de un material de etanșare elastic cauciucat. Aceasta este cunoscută sub numele de unitate de sticlă izolatoare (cunoscut sub acronimul englezesc IGU - Insulated Glass Unit).

Cu un IGU care este umplut cu un gaz inert, atunci când garniturile se sparg, permit scurgerea gazului. Acest lucru poate face ca geamurile să se prăbușească sau eventual să crape, provocând o distorsiune a sticlei.

Soluții pentru problemele de etanșeitate ale geamurilor termopan

Pentru o funcționare bună și îndelungată a ferestrelor termopan este indicat să efectuați periodic revizii, verificând toate elementele tâmplăriei: garnituri, feronerie sau balamale.

În situația în care observați că există defecțiuni majore pe care nu le puteți rezolva rapid, apelați la specialiști. Trebuie menționat faptul că durabilitatea și eficiența energetică a ferestrelor termopan depind foarte mult de calitatea profilului PVC/Aluminiu ales și mai ales de buna execuție a montajului.

 • Alegeți și garanție odată cu montajul ferestrelor termopan

O problemă reperata încă de la începutul montării ferestrei indică un produs defect, iar producătorul poate oferi înlocuirea parțială sau completă a IGU dacă defecțiunea se produce într-un interval de timp stabilit. Alți producători pot oferi o compensație proporțională în caz de defecțiune, sau în funcție de vârsta ferestrei.

 • Remediați problema condensului (dar nu și de sigiliu)

Dacă nu aveți garanție pe fereastră, este posibil să existe în continuare opțiuni pentru ca fereastra să arate mai bine. Companiile specializate oferă servicii de dezaburire care pot face fereastra să arate mai bine din punct de vedere estetic, fără a restaura de fapt sigiliul ferestrei. Ferestrele nu sunt demontate și înlocuite; toate materialele rămân la locul lor. În schimb, se face o mică gaură în sticlă prin care se expulzează umezeala dintre geamurile de termopan. Apoi, o soluție anti-condens este aplicată în interior, un etanșant lichid este adăugat în partea de jos și o etanșare este instalată în gaura forată.

Recenziile privind dezaburirea sunt însă mixte. Gazele inerte nu sunt înlocuite în acest proces, astfel încât gradul de izolare al ferestrei nu crește. Iar problema inițială a etanșării nu este corectată decât dacă defecțiunea etanșării a fost chiar în partea de jos a IGU (unde este aplicat noul etanșant), astfel încât condensul poate reveni. Deși sunt disponibile kituri ce permit proprietarilor să încerce singuri această reparație, acestea sunt greu de utilizat cu succes - cea mai bună opțiune este angajarea unei companii de specialitate.

 • Înlocuiți unitatea de sticlă izolată (IGU)

Atunci când un sigiliu IGU eșuează, este posibil să puteți înlocui unitatea de sticlă însă fără a înlocui întreaga fereastră și cadrul. Companiile de înlocuire a sticlei produc IGU-uri de înlocuire care pot fi instalate în rame de ferestre existente. De obicei, această lucrare este realizată de profesioniști, dar este posibil să o faceți singur dacă ramele ferestrelor sunt construite astfel încât să poată fi dezmembrate. Unele ferestre au șuruburi care unesc piesele cadrului; altele au turnuri detașabile care mențin IGU în poziție în cadru. Acesta este un proiect DIY destul de complicat, dar poate fi considerabil mai ieftin decât înlocuirea unei ferestre întregi.

Sfaturi pentru prevenirea problemelor de etanșeitate

Etanseitate

Există mai multe moduri în care puteți ajuta la prevenirea problemelor cu etanșările defectuoase la ferestrele termopan:

 • Cumpărați ferestre cu garanții lungi. În timp ce garanțiile de 10 și 20 de ani sunt comune, unele companii oferă garanții pe viață.
 • Montajul ferestrelor să fie făcut de un specialist. În cazul companiilor producătoare de ferestre termopan, unde panourile izolate sunt instalate în cadrul fabricilor, garanția completă poate fi oferită numai dacă tehnicienii producătorului instalează ferestrele.
 • Examinați periodic ferestrele pentru a observa semne de separare între IGU-uri și cadrele acestora.
 • Nu folosiți aparate de spălat sub presiune pentru a curăța geamurile. Fluxul de apă de mare viteză poate cauza decalaje între IGU-uri și cadre.
 • Nu utilizați instrumente cu aer cald pentru a îndepărta vopseaua de pe ramele ferestrelor. Răzuirea și șlefuirea atentă sunt metoda preferată la revopsirea ferestrelor cu panouri IGU.

Related Posts

5 semne că ferestrele termopan trebuie înlocuite

5 semne că ferestrele termopan trebuie înlocuite

În acest articol veți afla: Cele mai flagrante semne că este timpul să vă înlocuiți ferestrele De ce este important să înlocuiți ferestrele vechi sau defectuoase Cum să alegeți o companie de înlocuire a ferestrelor în care puteți avea încredere Chiar și ferestrele de cea mai bună calitate nu vor dura pentru totdeauna, iar ferestrele termopan au o durabilitate (în medie) de aproximativ 15 - 20 de ani.

Citește în continuare
Ce glafuri sunt potrivite pentru interior și exterior

Ce glafuri sunt potrivite pentru interior și exterior

În acest articol veți afla: Ce sunt glafurile și de ce avem nevoie de ele Ce tipuri de glafuri există și cum să facem alegerea potrivită Recomandări de glafuri de interior și exterior Conform arhitecților și inginerilor, de-a lungul unui an, aproape 40% din energia termică dintr-o casă se pierde prin ferestre.

Citește în continuare
Top 7 motive să instalați ferestre termopan iarna

Top 7 motive să instalați ferestre termopan iarna

În acest articol veți afla: Diferența dintre instalarea ferestrelor termopan în timpul iernii față de vară De ce este o idee bună să vă instalați/schimbați ferestrele termopan în sezonul rece Cei mai mulți dintre noi avem rezervări cu privire la realizarea proiectelor de renovare a locuințelor în lunile friguroase de iarnă.

Citește în continuare