Cum alegeți cele mai bune termopane pentru baie?

Cum alegeți cele mai bune termopane pentru baie?

Articol scris de Mihai Vasilache

Consultant în eficiență energetică cu expertiză în evaluarea performanței energetice a clădirilor și a utilizării termopanelor pentru reducerea consumului de energie.

În acest articol, veți afla:

  • Ce tip de fereastră este cea mai potrivită pentru baie
  • Ce trebuie avut în vedere atunci când alegem fereastra termopan pentru baie
  • Care sunt cele mai bune termopane pentru baie

Atunci când ne gândim să schimbăm ceva la baia noastră, poate că primul lucru care ne vine în minte nu ar fi chiar fereastra, aceasta fiind, în funcție de unde locuim (casă sau bloc) de dimensiuni reduse și nu îi acordăm astfel atenția necesară. Însă, acest geam este poate cel mai pretențios din toată casa, deoarece trebuie să ținem cont de mai mulți factori, precum: material, izolare termică și fonică, opacitate etc.

Ce fel de fereastră alegem pentru baie și de ce?

Când am luat decizia de a ne schimba geamul de la baie, ne vom gândi în primul rând din ce material îl alegem. Cea mai recomandată fereastră pentru baie este cea din termopan, fiind foarte rezistentă la schimbările nivelului de umiditate din baie și oferind în același timp o gamă variată de opțiuni din punct de vedere al prețurilor și al design-ului.

De ce trebuie să ținem cont atunci când alegem geamul termopan pentru baie?

Schimbarea ferestrei băii vă poate ajuta să maximizați lumina disponibilă, păstrând în același timp intimitatea.

Aceasta ar trebui să protejeze încăperea de fenomenele naturale (vânt, ploaie, frig) oferind în același timp lumină naturală. Pentru a fi cât mai informat atunci când vă hotărâți să achiziționați un geam termopan pentru baie, vă punem la dispoziție un ghid care să vă ajute să luați cea mai bună decizie.

- Dimensiunea geamului termopan Când alegem o fereastră pentru baie, trebuie să acordăm atenție la 3 lucruri cu precădere: lumina naturală, ventilația și gradul de intimitate oferit. Atunci când căutăm un geam termopan pentru baie, aceasta fiind o încăpere nu foarte mare, trebuie să ne asigurăm în primul rând că alegem o dimensiune potrivită. Dacă locuiți la bloc, cel mai probabil baia nu are dimensiuni foarte generoase, astfel cel mai recomandat este un geam termopan pătrat, de dimensiuni 56x56 cm, cu deschidere oscilobatantă sau glisantă.

Sfatul nostru: de obicei geamul din baie se poziționează in jumătatea de sus a unui perete, pentru a oferi mai multă intimitate, dar și pentru a pătrunde mai multă lumină în încăpere.

Dacă însă optați pentru un geam de dimensiuni mari, trebuie să aveți în vedere folosirea unor jaluzele, a unei folii adezive pentru geam opac sau chiar să alegeți un geam cu o stică fumurie sau texturată (să aveți în vedere însă că acestea vor influența lumina naturală).

- Durabilitate Fiind o investiție de lungă durată, geamul termopan pentru baie trebuie să fie de o calitate superioară. Baia are cel mai oscilant mediu de temperatură și umiditate din întreaga casă, astfel că este important să alegem un geam termopan care să izoleze bine dar să aibă un risc mic de condens în același timp.

Acest lucru ține de numărul camerelor de profil. Cu cât profilul are mai multe camere, cu atât izolarea va fi mai bună. Pe piață există termopane cu 3 până la 6 camere (cele cu 6 camere sunt de ultimă generație, găsindu-se la geamurile termopan tripan).

Trebuie să știm însă că numărul camerelor de profil condiționează adâncimea de montare a ferestrei. Astfel, pentru geamurile cu 3-4 camere, adâncimea de montare va fi de 60 mm, iar pentru geamurile cu 5-6 camere, adâncimea va fi de cel puțin 70 mm.

Pe lângă alegerea unei ferestre termopan de bună calitate, trebuie să ținem cont că este necesară reglarea acestora în funcție de sezon, pentru a menține o durată de viaţă îndelungată şi o eficienţă sporită.

- Tâmplăria și aspectul Pentru o mare durabilitate este indicat ca tâmplăria geamurilor să fie realizată dintr-un profil PVC dur sau din aluminiu cu un grad ridicat de rezistență la orice condiții de mediu. Aluminiul este un material ușor și durabil, care nu își schimbă forma odată cu trecerea timpului. Pe de altă parte, PVC-ul, de asemenea un material rezistent și ușor, are avantajul de a fi la un preț mai redus, dar și de a izola mai bine decât alumiuniul.

Din acest motiv, din ce în ce mai multe persoane se îndreaptă către această ultimă variantă. În procesul de alegere a tâmplăriei, trebuie să ținem cont și de aspectul ferestrei, chiar dacă atunci când ne gândim la geamul termopan de la baie, design-ul nu este tocmai primul lucru care ne vine în minte, opțiunile fiind destul de limitate. În cazul tâmplăriei din PVC, aspectul este mai versatil decât în cazul celei din aluminiu, deoarece are mai multe opțiuni de culoare pentru ramă. Iar dacă dispuneți de un buget mai generos, puteți chiar să alegeți o sticlă colorată.

De recomandat este însă să îmbrăcați cu folie adeziva, acrilică (de diverse culori) sau din imitație de esențe de lemn, deoarece face față mai bine factorilor de mediu.

Care sunt cele mai bune termopane pentru baie?

Răspunsul la această întrebare este unul subiectiv, în funcție de nevoile dumneavostră, de buget și de spațiul de care dispuneți. De-a lungul timpului, și-au consolidat numele pe această piață mulți producători, iar pentru siguranța dumneavostră este bine să începeți căutările din acestă arie, a firmelor care și-au făcut deja o reputație foarte bună în producția de geamuri termopan.

Cele mai variate și poate că și cele mai avantajoase oferte le veți găsi în mediul online, însă trebuie să fiți atenți la câteva aspecte: verificați dacă site-ul este bine pus la punct, dacă oferă informații despre produs și dacă are un aspect ordonat. Nu vă recomandăm să faceți achiziții de la producători care nu au o reputație consolidată și care nu oferă prea multe informații (despre livrare, transport, preț, retur etc). În plus, este bine ca înainte să comandați, să faceți o verificare și a părerilor din partea altor cumpărători.

Recomandări ferestre termopan baie

Venind ca o completare a sfaturilor de mai sus, vă aducem în prim plan câteva recomandări de ferestre termopan pentru baie, care să vă ajute să conturați o idee a ceea ce este pe piață și la un raport calitate-preț foarte bun.

1. Fereastra termopan, profil Deceuninck, PVC, 4 camere, 560 mm x 560 mm, Alb, deschidere oscilobatant dreapta

Profil Deceuninck 4 Camere Sticla 24mm Lowe+Mat Feronerie Axor Deschidere: oscilobatant, maner pe stânga

2. Fereastra PVC, ALCONF, 4 camere, 1 canat, Alb, Deschidere simpla pe partea stanga, 500x500 mm

Numar camere: 4 culoare: alb profile PVC clasa A latime profile PVC de 60 mm grosime perete PVC de 3 mm coeficient de transfer fonic: 36 dB 2 garnituri de etansare incluse profil cu protectie la razele ultra violete - nu isi modifica culoarea

3. Fereastra termopan PVC, Deceuninck, 4 camere, 560 mm x 560 mm, Culoare Stejar Auriu, deschidere oscilobatant dreapta

Profil Deceuninck PVC 4 Camere Dimensiuni: 560x560mm Culoare: Stejar Auriu Deschidere Oscilobatanta pe dreapta / stanga link Sticla 24mm Lowe+Mat Feronerie Axor

Cu toate aceste informații, suntem siguri că veți face cea mai potrivită alegere. O fereastră care bifează caracteristicile de mai sus vă poate ajuta să creați baia visurilor dumneavoastră.

Related Posts

Tămplăria PVC - avantaje și dezavantaje

Tămplăria PVC - avantaje și dezavantaje

Aveți în plan schimbarea tâmplăriei casei și încă nu stiți ce alegere să faceți?

Citește în continuare
Cum se reglează ușa termopan

Cum se reglează ușa termopan

În acest articol veți afla: Când trebuie reglate ușile termopan De ce apar dereglaje la nivelul ușilor sau ferestrelor termopan Sfaturi pentru reglarea ușii termopan Tâmplăria din termopan reprezintă o alegere extrem de utilizată de tot mai multe persoane atunci când achiziționează uși sau ferestre, în detrimentul celor clasice din lemn.

Citește în continuare
10 greșeli des întâlnite care scurtează viața ferestrelor termopan

10 greșeli des întâlnite care scurtează viața ferestrelor termopan

În acest articol veți afla: Ce substanțe și agenți de curățare să evitați De ce apa călduță și săpunul sunt cei mai buni prieteni ai geamului și profilului PVC De ce este important să înlăturați folia protectoare cât mai repede după instalarea ferestrelor termopan Este foarte ușor să deteriorați permanent ferestrele termopan, lucru care poate fi evitat.

Citește în continuare