Îți apare condens pe ferestrele termopan? Află cauzele și soluțiile.

Îți apare condens pe ferestrele termopan? Află cauzele și soluțiile.

Articol scris de Mihai Vasilache

Consultant în eficiență energetică cu expertiză în evaluarea performanței energetice a clădirilor și a utilizării termopanelor pentru reducerea consumului de energie.

În acest articol veți afla:

  • De ce apare condensul pe ferestrele termopan
  • Soluții pentru a rezolva problema condensării pe ferestrele termopan în funcție de tip

Condensul format pe ferestrele termopan poate aduce daune nu numai acestora cât și casei și sănatații tale. Printre acestea numărându-se apariția mucegaiului, a igrasiei, și a mirosurilor neplăcute. Iar dacă nu luați măsuri pentru a preveni formarea condensului, aceste probleme se pot răspandi cu ușurință și pot aduce daune semnificative casei și sănatații dvs.

De ce apare condens pe ferestrele termopan?

Pentru început este important să înțelegeți de ce apare condensul și cauzele acestuia.

Așadar, condensul apare în perioadele de schimbare a anotimpurilor, de obicei toamna și iarna, când aerul cald din casă produce condens pe suprafața ferestrei reci.

Atunci când observați condens pe partea exterioară a ferestrei dvs. acesta este provocat de prezența vaporilor de apă format de aerul rece la contactul cu suprafața ferestrei. Iar aceasta va dispărea odată ce razele soarelui vor încălzi partea exterioară a ferestrei.

Pe când condensul interior este cauza mai multor factori, precum gătitul, vaporii calzi eliberați pe parcursul unui duș sau băi, a curățeniei cât și prin respirația dumneavoastră.

Mulți oameni se întreabă dacă noile ferestrele sunt de vină. Însă vrem să vă asigurăm că ferestrele nu pot crea umezeală, întrucât ele nu sunt organisme vii care pot transpira și elimina apă.

Dar ele sunt capabile să dezvăluie o zonă din interiorul casei care are exces de umiditate.

O reacție comună a utilizatorilor este: „Vechile mele ferestre nu au avut niciodată condens.”

Și este de înțeles. Ferestrele vechi nu erau etanșe, așa că permiteau aerului cald și umed să scape afară.

Cu noile ferestre termopan, eficiente din punct de vedere termic, umezeala excesivă nu poate scăpa și, ca urmare, ea se adună pe suprafața mai rece a sticlei.

Cu toate că acest condens provocat în exteriorul și interiorul ferestrei termopan este ușor de rezolvat, trebuie acordată o mai mare atenție condensului dintre unitățile de geam. Întrucât acesta are repercursiuni mult mai costisitoare și este mai dificil de rezolvat.

Soluții pentru a rezolva problema condensării pe ferestrele termopan în funcție de tip

Condensul interior

Condensarea pe partea de interior a ferestrei este cauzată de excesul de umiditate din casa dvs. Iar aceasta devine foarte vizibilă în perioadele de schimbare a anotimpurilor. Pentru a elimina sau diminua formarea acestuia acordați atenție următoarelor lucruri:

- Opriți-vă umidificatorul

Este posibil să observați condens în baie, bucătărie sau camera copilului.

În camera copilului această problemă este adesea cauzată de un umidificator, pe care îl folosesc mulți părinți. Dacă utilizați un umidificator în orice parte a casei dvs. (inclusiv umidificatorul care funcționează cu unele cuptoare), încercați să îl opriți.

Ca urmare, umidificatorul va elibera mai puțină umiditate în aer, ceea ce, sperăm, va reduce condensul.

- Achiziționați saci de deshidratare cu gel de siliciu

Dacă bănuiți că există exces de umiditate în anumite zone ale casei dvs., puteți achiziționa un produs care elimină umezeala, cum ar fi Absorbant de umiditate Humydry Compact .

Aceste produse vin adesea în găleți pe care le puteți pune pe podea sau în pungi pe care le puteți agăța, de obicei în dulapul dvs.

Puteți utiliza aceste produse în băi, bucătărie sau dulapuri (unde vă vor ajuta, de asemenea, să protejați îmbrăcămintea de deteriorarea umidității) și vor elimina excesul de umiditate din aer. Porniți ventilatoarele în baie și bucătărie

- Folosiți-vă ventilatoarele de baie și de bucătărie de fiecare dată când gătiți sau faceți duș.

Dușul și gătitul eliberează multă umiditate în aer și, uneori, această umezeală nu poate fi eliminată cu ușurință din casa dvs.

Ventilatoarele de evacuare din bucătăria și baia dvs. ajută la eliminarea acestei umidități. Ca urmare, veți dori să le rulați timp de aproximativ 15 - 20 de minute după ce ați făcut duș sau ați gătit.

- Circulația aerului

Circulația aerului poate ajuta, de asemenea, la reducerea condensului de pe geamuri.

Așadar, folosiți-vă de ventilatoarele de tavan chiar și iarna. Este recomandat ca ventilatoarele să se rotească în sensul acelor de ceasornic pentru a împinge aerul cald din tavan înapoi pe podea.

- Deschideți ferestrele

Dacă nu este prea frig, puteți deschide ferestrele. Acest lucru va elibera o parte din aerul cald și umed care este prins în casă.

- Creșteți temperatura ferestrelor

Creșterea temperaturii ferestrelor va reduce condensul pe acestea. Condensarea apare atunci când aerul cald lovește o suprafață rece (fereastra).

Gândiți-vă că scoateți o băutură rece din frigider într-o zi călduroasă. Suprafața cutiei se udă imediat.

Pentru a crește temperatura ferestrelor, creșteți ușor temperatura casei. De asemenea, puteți trage jaluzele, perdele sau draperii complet, pentru a crește temperatura ferestrei.

- Considerați instalarea unei garnituri etanș

Adăugarea unei garnituri etanș la ferestre vă poate ajuta să păstrați aerul cald în casă.

Acest lucru ajută să reduceți condensul în lunile de iarnă. În plus, garniturile etanș vă vor ajuta să vă faceți casa mai eficientă și din punct de vedere energetic.

- Mutați-vă plantele

Plantele eliberează umezeala în aer, deci dacă aveți mai multe plante lângă ferestre, mutarea lor într-un alt loc poate ajuta la reducerea condensului pe ferestre.

- Achiziționați un dezumidificator

Achiziționarea unui dezumidificator este o modalitate ușoară dar și mai costisitoare de a elimina umezeala din casa dvs.

Dacă un dezumidificator de dimensiuni complete, care este de obicei între 400 și 1000 lei, este prea scump pentru dvs., puteți căuta și achiziționa un mini dezumidificator.

Unele dezumidificatoare vor trebui să fie pornite și oprite, în timp ce altele se vor aprinde automat atunci când nivelul de umiditate din casă atinge un anumit punct.

- Instalați un sistem de ventilație cu recuperare de căldură

Instalarea unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură este un alt mod destul de ușor, dar scump, de a reduce umezeala și, prin urmare, condensul, în casa dvs.

Acest sistem de ventilație cu recuperare de căldură aduce aer proaspăt din exterior și trimite aer din interior în exterior. În plus, aceste mașini elimină poluanții de acasă și îndepărtează umezeala.

- Instalați un kit de izolare a ferestrelor

Seturile de izolație a ferestrelor pot fi instalate în interiorul sau exteriorul ferestrelor și pot preveni condensul interior atunci când sunt instalate în interior.

Iar atunci când sunt instalate la exterior, acestea pot contribui la reducerea costurilor cu energia, dar nu reduc condensul.

Aceste kituri au avantajul suplimentar de a reduce facturile de încălzire și răcire.

Condensul exterior

Condensarea exterioară se formează atunci când un set particular de condiții atmosferice există precum: temperatura sticlei este mai mică decât cea a aerului de afară; un cer senin; aer liniștit; umiditate relativ ridicată; și geamurile sunt bine izolate cu performanțe ridicate.

- Folosiți soluția Fog Clear

Majoritatea oamenilor știu despre utilizarea Fog Clear pentru parbrizele mașinilor lor, dar acesta poate ajuta și la reducerea condensului de pe geamurile dvs.

Prin aplicarea produsului Fog Clear pe geamul exterior, puteți reduce condensul. Acesta face ca apa să se adune împreună și să dispara de pe fereastră mai repede.

- Aveți răbdare

Pe măsură ce soarele încălzește ferestrele, condensul se va evapora. La fel cum roua se evaporă de pe mașină și gazon, se va evapora și de pe geamuri.

Condensul între foile de geam

Condensul între foile de geam apare atunci când sigiliul dintre ele este deteriorat sau atunci când gazul dintre geamuri este saturat.

Cu toate astea, există lucruri pe care le puteți face pentru a preveni și scăpa de apariția acestuia între foile de geam.

- Încercați să curățați ferestrele

Dacă credeți că aveți condens între ferestre, asigurați-vă că le curațați mai întâi. Ceața poate fi de fapt cauzată de condens sau poate fi cauzată de acumularea a ceva, cum ar fi un produs de curățare sau unsoare (în bucătărie).

- Pregătiți-vă geamurile termopan pentru perioada iernii

Prin pregatirea ferestrelor dumneavoastră termopan pentru perioada iernii veți putea prelungi viața acestora pentru mai mulți ani și evita apariția condensului între foile de geam.

Citiți ghidul nostru complet aici .

- Înlocuiți geamurile

Din păcate, dacă se dovedește existența acestuia, foile de geam vor trebui înlocuite. Acest lucru poate fi sau nu posibil în funcție de tipul, vârsta și producătorul ferestrei originale.

- Înlocuiți întreaga fereastră

În cazul în care foile ferestrei nu pot fi înlocuite, va trebui să înlocuiți întreaga fereastră. Aceasta este de obicei o idee bună mai ales dacă ferestrele sunt vechi.

De-a lungul anilor s-au făcut pași mari în tehnologia ferestrelor și înlocuirea întregii ferestre poate avea și beneficii adăugate. Dacă aveți în vedere înlocuirea ferestrelor și ușilor de termopan pentru casa dvs. Luați în considerare Finestra.ro pentru a gasi oferta potrivita dvs.! Un profesionist, Finestra.ro vă poate răspunde la toate întrebările privind ferestrele termopan și vă poate ajuta cu nevoile de înlocuire ale acestora.

Related Posts

Ce sunt termopanele? Tot ce trebuie să știi

Află tot ce trebuie să știi despre termopane: definiție, componente, tipuri, avantaje, dezavantaje, montaj și întreținere. Ghid complet pentru alegerea termopanelor potrivite pentru casa ta.

Citește în continuare
10 greșeli des întâlnite care scurtează viața ferestrelor termopan

10 greșeli des întâlnite care scurtează viața ferestrelor termopan

Descoperiți metodele corecte de întreținere pentru ferestrele termopan și învățați cum să evitați deteriorarea acestora. Acest articol oferă sfaturi practice și ușor de aplicat pentru a vă menține ferestrele în condiții optime, explicând de ce anumite substanțe și metode de curățare pot fi dăunătoare. Aflați ce produse sunt sigure pentru curățarea PVC-ului și cum să protejați ferestrele de uzură prematură.

Citește în continuare

Cum alegi corect termopane pentru locuința ta: Ce trebuie să știi

Află cum să alegi corect termopanele pentru locuința ta, luând în considerare materialul, izolația termică și fonică, tipul de sticlă, eficiența energetică, sistemul de deschidere, siguranța, durabilitatea, designul și prețul.

Citește în continuare