Ce glafuri sunt potrivite pentru interior și exterior

Ce glafuri sunt potrivite pentru interior și exterior

În acest articol veți afla:

  • Ce sunt glafurile și de ce avem nevoie de ele
  • Ce tipuri de glafuri există și cum să facem alegerea potrivită
  • Recomandări de glafuri de interior și exterior

Conform arhitecților și inginerilor, de-a lungul unui an, aproape 40% din energia termică dintr-o casă se pierde prin ferestre. Astfel, ușile și ferestrele nu sunt doar elemente de decor. Făcând alegerile corecte, acestea pot ajuta semnificativ la îmbunătățirea gradului de confort în locuință. Importanța lor este însă valorificată de către glafuri (pervaze), acestea fiind cele care fac trecerea de la sticla și lemnăria care o fixează, la zidărie.

Glaful este accesoriul care nu lipsește din componența ferestrei termopan. Acesta face parte din rama ferestrei, fiind elementul ce se instalează la baza acesteia, pretabil pentru exterior, dar și interior. În funcție de decorul dorit sau de spațiul de care dispuneți, acesta poate fi mai lat decât peretele pentru a permite amenajarea lui sau de aceeași lățime, pentru protecție.

De ce aveți nevoie de glafuri?

Glafurile sunt o componentă esențială a ferestrelor, iar alături de ramă și toc, protejează spațiul interior de umezeală și infiltrații. Ferestrele contribuie la menținerea confortului și a temperaturii din locuință, iar glafurile sunt cele care nu permit scurgerea apei pe perete și infiltrarea acesteia în interior. Sunt prevăzute în proiectul oricărei locuințe, fiind necesare pentru o izolare eficientă.

Pe lângă motivele enumerate mai sus, mai există și alte aspecte pentru care e esențial să montăm glafuri unei ferestre:

  • Eficiență energetică îmbunătățită. Acționează precum o barieră pentru instalarea izolației termice
  • Integritate structurală îmbunătățită. Rigiditatea glafului ajută la eliminarea flexării pentru a susține structura
  • Ajută la fixarea tocului ferestrelor, fără a exista pericolul ca acesta să se deplaseseze în timp sau să apară crăpături, fiind o parte importantă din structura unei clădiri
  • Au scop decorativ, glaful poate fi folosit și pe post de raft, unde puteți pune plante sau alte obiecte de decor

Ce tip de glaf să alegeți?

Elemente necesare oricărei locuințe, glafurile sunt foarte importante pentru a asigura o izolare eficientă, aici făcând referire la glafuri de exterior, dar și conferind ferestrelor o imagine mai îngrijită și elegantă, referindu-ne aici la glafurile de interior (pervazuri).

Glafurile de interior - pe lângă suportul de izolație, si suport pentru diferite elemente de decor – (lumânări, vaze, ghivece cu plante etc). Ele sunt special concepute pentru putea fi curățate și întreținute cu ușurință. În plus, sunt rezistente la umiditate, la razele de soare și pot susține diverse greuțăți pe care le-ați putea așeza pe ele.

Având totodată și rol decorativ, glafurile de interior pot fi alese din același material ca pardoseala. Spre exemplu, într-o cameră cu parchet laminat sau din lemn, putem alege un glaf realizat în aceeași nuanță, cu structura de lemn (blat de PAL și cant MDF).

Pentru bucătărie sau baie, putem merge pe varianta glafurilor din faianță. Însă dacă doriți să rămâneți la glafurile clasice, puteți oricând opta pentru cele din PVC. Acestea au avantajul de a se întreține ușor, au diferite dimensiuni și se potrivesc cu orice fel de pardoseli sau zugrăveli interioare.

Mai există si varianta glafurilor din marmură, care conferă un aer nobil camerei, trecând testul trendurilor, fiind mereu elegante.

Glafuri pentru exterior

Glafurile pentru exterior sunt o necesitate. Fără acestea, peretele și podelele din interiorul casei ar fi deteriorate de apă. Glafurile joacă, de asemenea, un rol important în funcționalitatea ferestrei. Oferind un loc de oprire pentru șina inferioară a ferestrei, pragul ține efectiv canatul în poziție atunci când fereastra este închisă.

Cu alte cuvinte, o fereastră fără glaf nu ar fi deloc o fereastră. Glafurile sunt o parte tradițională a tuturor ferestrelor de mii de ani. De fapt, glafurile erau prezente chiar din epoca egipteană. Pot fi astfel un element comun la orice casă, însă foarte eficient și deloc de neglijat.

În ceea ce privește materialele din care sunt confecționate, pentru glafurile de exterior, acestea sunt in general diferite, fiind necesar să reziste și la intemperiile vremii.

Există astfel variante de glafurile din tablă zincată, ce sunt rezistente la impact, nefiind afectate de grindină, îngheț sau dezgheț.

Putem alege și un glaf de PVC, fiind la fel de ușor de întreținut ca si cel de interior. Mulți producători de tâmplărie PVC merg pe varianta unor glafuri termorezistente, realizate din PVC și acoperite cu un strat rezistent la impact. Trebuie menționat însă că durabilitatea acestora este mai scăzută comparativ cu cele din materiale alternative.

Mai există și varianta de a alege placarea pervazului exterior cu gresie sau faianță. Pentru acest lucru însă, trebuie ales un adeziv special pentru exterior iar rosturile să fie acoperite cu chit sau silicon, astfel încât apa să nu se infiltreze sub glaf.

Piatra naturală reprezintă o opțiune rafinată și stabilă, foarte rezistentă la diferențele de temperatură, razele soarelui, zgârieturi sau șocuri. Glafurile de piatră sunt durabile și de obicei nu necesită etanșare sau tratament pentru a rezista elementelor. Piatra este un material tradițional care se găsește adesea pe clădirile din cărămidă și piatră.

Un alt material foarte rezistent, folosit din ce în ce mai mult pentru glafuri este marmura sau travertinul, devenind o variantă ideală pentru multe persoane, deoarece au proprietăți aparte în ceea ce privește rezistența în timp, integrarea facilă în proiectele de construcție ori păstrarea nuanței după expunerea la soare.

Este obligatoriu la instalarea glafului, tâmplăria sa fie prevăzută cu profil solbanc. Se pot instala și la interior atunci când se dorește acest lucru. Este foarte important ca la exterior, în partea unde nu este vizibil, acestea sa fie prevazute cu șanț picurător.

După ce am ales tipul de material, trebuie să acordăm o atenție specială și modului de instalare. Dacă nu sunt instalate corect, glafurile riscă să se desprindă din cauza ploii sau umezelii. Lipsa etanșeității favorizează infiltrarea apei care va ajunge în pereți, în rama geamului sau pe podeaua casei. Astfel că în timp, nu doar mucegaiul va deveni o problemă, ci va fi amenințată integritatea locuinței sau a pereților (în special în situația în care alegeți ca și material lemnul).

În ceea ce privește montarea sau schimbarea glafurilor, este necesară utilizare unei spume de montaj pentru fixare sau un silicon universal. La final, se aplică la capete capace, pe care le vom alege în aceeași culoare.

Ce glafuri recomandăm?

După cum am redat și mai sus, alegerea materialului/culorii/tipului de glaf depinde foarte mult de preferințele fiecăruia. Noi venim în ajutorul dvs. cu câteva recomandări de glafuri de interior și exterior pentru a vă face o imagine și mai clară asupra modelelor existente pe piață.

  1. Glaf PVC pentru interior, alb

Caracteristici / Avantaje:

  • Ușor de instalat
  • 100% reciclabile
  • Aspect decorativ
  • Durabilitate crescută
  • Rezistent la umiditate
  • Rezistent la zgârieturi
  • Ușor de curățat și întreținut, folosind doar o cârpă umedă, fără materiale abrazive

2. Glaf PVC pentru interior, Helopal, golden oak, 250 x 2975 mm

Caracteristici / Avantaje:

  • se monteaza usor
  • material rezistent
  • usor de intretinut
  • Brand: Helopal
  • Material: PVC
  • Culoare: golden oak
  • Latime: 250 mm
  • Lungime: 2975 mm
  • Utilizare: interior

3. Glaf marmură pentru exterior

Caracteristici / Avantaje:

  • Aspect natural și elegant
  • Rezistent la îngheț
  • Material: marmură compozit

4. Glaf granit interior / exterior

Caracteristici / Avantaje:

  • Structura granulată ce rezistă la condiții meteo severe și la lovituri
  • Realizat din piatră naturală
  • Se pretează atât pentru interior, cât și pentru exterior

5. Glaf aluminiu exterior

Caracteristici / Avantaje:

  • Material rezistent intemperiilor
  • Nu reține apa
  • Durabilitate crescută
  • Întreținere și curățare ușoară
  • Rezistență la conditiile atmosferice, la razele UV, la fluctuațiile de temperatură
  • Rezistență la expuneri mecanice (uzură, zgârieturi) și la contaminarea cu praf

Glafurile sunt utilizate pentru izolarea caselor încă din Antichitate, fiind unele dintre componentele esențiale ale ferestrelor. Indiferent de aspect, acestea trebuie să fie instalate corect pentru ca apa să se scurgă în exterior și nu pe pereții casei. În ceea ce privește glafurile de interior, acestea trebuie să ofere stabilitate și eleganță, mai ales dacă sunt utilizate în designul camerelor ca elemente de decor. Sperăm că acest ghid să vă ofere necesarul de informații pentru a lua cea mai bună decizie în alegerea glafurilor potrivite pentru casa dumneavoastră.