Care este diferența dintre profilele termopan și cum să vi le alegeți

Cunoscând aspectele profilului termopan vă va ajuta să luați o decizie bună, și să economisiți bani pe scurtă și lungă durată.

Care este diferența dintre profilele termopan și cum să vi le alegeți

În acest articol veți afla:

  • Cum să alegeți cel mai bun profil pentru fereastra termopan
  • De ce contează compartimentarea profilului
  • De ce este grosimea profilului importantă

Cunoscând aspectele profilului termopan vă va ajuta să luați o decizie bună, și să economisiți bani pe scurtă și lungă durată.

Deși sunt multe lucruri care trebuie luate în considerare atunci când vă alegeți profilele pentru ferestrele termopan, după cum veți vedea mai jos. Două dintre cele mai importante aspecte de care trebuie să se țină cont sunt:

  • grosimea peretelui exterior al profilului (clasa profilului)
  • grosimea profilului (adâncimea de montaj a profilului)

Precum si următoarele aspecte, care vor mări șansele ca ferestrele termopan să fie durabile pentru muți ani:

  • numărul de camere de aer (compartimentarea profilului)
  • coeficientul de transfer termic
  • pachetul de sticlă cu care se echipează ferestrele
  • armătura folosită în interiorul profilului de PVC

Grosimea peretelui exterior al profilului: Clasa profilului

Sursă imagine: termopane-mures.ro

Profilul este un subansamblu al ferestrei, ce susține geamul termopan.

Luând detaliul acesta în considerare, putem spune că alături de adâncimea de montaj, clasa profilului este un factor foarte important în alegerea ferestrelor, chiar decisiv.

Întrucât acestea sunt împărțite în trei clase, respectiv A,B și C (dpdv al grosimii peretelui) este important să știți care dintre aceste clase vă v-a avantaja pe dvs. așadar:

  • clasa A cu grosimea peretelui exterior de minim 3mm este recomandat pentru ferestrele care sunt montate în zone cu condiții de temperatură extreme. Respectiv temperaturi de peste +30°C pe timpul verii și sub -10°C pe timpul iernii
  • clasa B cu grosimea peretelui exterior de minim 2,8mm este recomandat în zone cu clima mai caldă
  • clasa C nu implică cerințe legate de grosimea peretelui exterior și este perfectă pentru zonele calde.
În condițiile de climă din România ar trebui folosite doar profile clasa A.

Adâncimea de montaj a profilului

Sursă imagine: qfenster.ro

Adâncimea de montaj a profilului – adică distanța dintre interior si exterior (vezi imagine; măsura de 92mm)– care se mai numește și „grosime” este mai importantă decât numărul de camere.

Un profil cu adâncimea de 60 mm și 5 camere poate avea un transfer termic mai slab cu 20% decât cel cu 70mm adâncime și 3 camere.

Este foarte important să țineți cont și de clasa profilului (vezi prima secțiune) în momentul în care alegeți adâncimea de montaj. Adâncimea de montaj fără o grosime a peretelui exterior de minim 3mm este o soluție de compromis pe care nu o recomandăm. Cu toate că costul inițial este mai mic, pe termen lung factura termică va fi mai costisitoare.

Numărul de camere: compartimentarea profilului

Cea mai simplă clasificare a profilelor de termopan are în vedere numărul camerelor, care variază de la 3 la 7 camere.

În funcție de numărul lor se stabilește și adâncimea de montaj („grosimea”) ideală a acelui profil. Mai exact, pentru modelele cu 3 respectiv 4 camere, se folosește o bază cu grosimea profilului de 60 de mm, în timp ce pentru 5, 6 sau 7 camere grosimea profilului crește cu câte 10 mm.

Acest aspect este deosebit de important, întrucât dacă optați pentru un număr mai mare de camere dar rămâneți cu aceeași adâncime a profilului, efectele izolatoare nu vor fi atât de bune.

Coeficientul de transfer termic

Acești indici vă vor ajuta să cunoașteți eficiența termică a ferestrelor dvs.:

  • eficiența sticlei (notat cu Ug)
  • eficiența ramei ferestrei/profilului (notat cu Uf)
  • eficiența energetică a ferestrei (notat cu Uw)

Un număr mare de camere izolatoare în profil, nu garantează și un transfer termic excelent. Nu va lăsați păcăliți de numărului mare de camere deoarece ce contează în realitate este coeficientul de transfer termic.

Recomandarea noastră este un sistem cu un transfer termic cu valori totale apropiate de 1,00W/mpK. Pentru că cu cât coeficientul de transfer termic este mai mic, cu atât sunt mai mici pierderile de căldură.

De aceea este recomandat să prioritizați o valoare scazută Uf a profilului, Ug a sticlei și Uw a întregii ferestre.

Pachetul de sticlă

Pachetul de sticlă la geamurile termopan poate fi constituit din două sau trei foi de sticlă, având respectiv una sau două camere izolatoare.

Foile de sticlă pot fi de diferite grosimi : 4, 6, 8 mm, precum și cu diferite caracteristici: LOWe, 4S, tonată, riflata, triplex, sun stop.

Prin urmare, la ferestrele termopan cu trei foi de sticlă, respectiv două camere, se recomandă cuplarea cu profile cu 5 sau mai multe camere izolatoare.

Armătura folosită în interiorul profilului de PVC

Aceasta este destul de importantă deoarece armarea este cea care conferă o rezistență bună în timp a ferestrelor.

Pentru armătură sunt folosite diferite tipuri de metal de diferite forme și diferite grosimi, iar cele mai comune grosimi sunt de 1,5 și 2 mm.

Diferențele de preț sunt destul de mici între cele 2 grosimi ale armăturii, așadar vă recomandăm alegerea unei armături de 2mm.

În concluzie...

Deșii clasa profilului și adâncimea de montaj a profilului sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie să le luați în considerare la achiziționarea ferestrelor termopan, toate componentele ferestrei joacă un rol esențial când vine vorba de durabilitatea lor pe termen lung.