Cum se reglează ușa termopan

Cum se reglează ușa termopan

În acest articol, veți afla:

  • Când trebuie reglate ușile termopan
  • De ce apar dereglaje la nivelul ușilor sau ferestrelor termopan
  • Sfaturi pentru reglarea ușii termopan

Tâmplăria din termopan reprezintă o alegere extrem de utilizată de tot mai multe persoane atunci când achiziționează uși sau ferestre, în detrimentul celor clasice din lemn. Aceasta are, pe lângă aspectul modern, și beneficii precum izolare termică și fonică, datorită închiderii ermetice. În plus, ajută la scăderea costurilor de întreținere (căldură pe timp de iarnă sau climatizare pe timpul verii), datorită faptului că indicele de transfer de energie între mediul interior și cel exterior este foarte scăzut.

Când trebuie reglate ușile / ferestrele termopan

Pe lângă toate aceste beneficii, există însă situații când se resimte câte un val de curent în zona tocurilor ușilor sau ferestrelor de tip termopan.

Semnele la care ar trebui să acordăm atenție ar fi:

  • Greutate în manevrarea canatelor mobile (fiecare dintre părțile mobile din care este alcatuită o ușă, o poartă, o fereastră etc) față de tocul ușii sau ferestrei
  • Resimțim curenți de aer pe lângă rama ușii / ferestrei
  • La manevrarea manetelor sau acționarea sistemului oscilobatant al ferestrelor termopan se observă zgomote ciudate
  • Ușa s-a deplasat în sus sau în jos și nu mai poate fi închisă ermetic
  • Etanșarea ușii / ferestrei nu mai poate fi făcută corect (probleme de presiune pe garnitură)

Toate aceste probleme se întâlnesc în mod recurent și nu reprezintă neapărat un motiv de îngrijorare, în cele mai multe cazuri aceste reglaje le puteți face chiar dvs fără a fi nevoie să apelați la un specialist.

De ce apar dereglaje la nivelul ușilor și ferestrelor termopan

Sursa: s.cdnmpro.com

Trecerea timpului are probabil cel mai pregnant efect asupra dereglărilor care apar la nivelul ușilor și ferestrelor termopan. Etanșarea nu va mai fi perfectă și curenții de aer vor pătrunde mult mai ușor în casă. Asta înseamnă că ușa/geamul a început să se lase și se așează diferit în balamale, astfel, se creează fante prin care vor pătrunde curenții de aer.

Un alt motiv de dereglare a ușilor termopan îl reprezintă utilizarea greșită a acestora, sau uzura la nivel de feronerie sau garnitură. Aceste probleme pot fi ținute sub control cu o sesiune de întreținere sau verificare periodică a funcționării acestora.

Cum reglăm ușa termopan?

În funcție de problema întâlnită, se vor realiza diverse reglaje, astfel noi vă expunem mai jos câteva probleme uzuale și modalitatea de reglare necesară:

1.Astfel, în situația în care fereastra de termopan lovește în partea inferioară sau în partea de sus a laturii cu mânerul, se va înfileta balamaua superioară a ferestrei până se remediază problema. În situația în care este oscilobatantă, trebuie să acordați atenție ca reglajul să nu afecteze această funcție a ferestrei. Astfel, la fiecare tură de strângere este necesar să verificați că fereastra funcționează corespunzător.

2. Fereastra de termopan cade din foarfecă în momentul în care este deschisă normal – în acest caz trebuie să verificați capacul de mascare al balamalei, care se va da jos. Înfiletați apoi șurubul care există în partea de sus a balamalei.

Sursa: montajmobilier.blogspot.com

3. În cazul în care vreodată simțiți că pe lângă garnitura de termopan intră curent, este necesar un reglaj de presiune asupra garniturii. Ceea ce trebuie să faceți este să reglati bulbii de închidere cu cheia hexagonală sau cu șurubelnița dreaptă până când observați remedierea problemei. Acest lucru se face cu precădere la trecerea către anotimpul rece, iar mai multe detalii despre acest procedeu găsiți aici.

4. Probleme de reglaj a balamalelor sus-jos - Dacă se resimte curent prin partea de jos a balamalei, este nevoie să acționați șurubul de presiune al garniturii pentru a asigura o strângere mai etanșă a închiderii. Dacă fereastra e prea sus și garnitura nu se închide pe toc, este suficient ca din șurubul de reglaj pe înălțime să slăbiți puțin, astfel fereastra coboară și se va asigura o etanșare bună. În situația în care, de-a lungul timpului, fereastra s-a deplasat în partea de jos a mânerului și nu mai asigură o izolare eficientă, trebuie să acționați reglajul pe orizontală care va duce la apropierea fereastrei de toc în partea de jos a mânerului pentru a remedia problemele de etanșare și pentru a stopa pătrunderea curenților de aer.

Fie că ne lovim de unele defecțiuni ce țin de etanșarea la nivel de garnituri sau greutate în manevrare din cauza feroneriei deregalte sau mult prea uzate, va fi necesară o reglare a ușii sau ferestrei de tip termopan pentru a le aduce într-o stare bună de funcționare.

Ținând astfel cont de sfaturile date în acest ghid, suntem convinși că veți reuși să reglați ușa termopan chiar dvs, fără a fi nevoie de specialiști, economisind astfel bani dar și observând o creștere a nivelului de încredere în propriile forțe.