10 greșeli des întâlnite care scurtează viața ferestrelor termopan

10 greșeli des întâlnite care scurtează viața ferestrelor termopan

În acest articol veți afla:

  • Ce substanțe și agenți de curățare să evitați
  • De ce apa călduță și săpunul sunt cei mai buni prieteni ai geamului și profilului PVC
  • De ce este important să înlăturați folia protectoare cât mai repede după instalarea ferestrelor termopan

Este foarte ușor să deteriorați permanent ferestrele termopan, lucru care poate fi evitat.

Surprinzător este că deși majoritatea românilor aleg să își înlocuiească ferestrele cu ferestre termopan, mulți dintre noi nu știm cum să le întreținem.

Propriu-zis, alegem să investim mii de lei în ferestrele termopan ca să trebuiască să le recondiționăm sau schimbăm după câțiva ani, pentru că nu le acordăm îngrijirea de care au nevoie.

Așadar, în acest articol, o să vă prezentăm cele 10 greșeli pe care majoritatea dintre noi le facem, pentru a vă feri de ele și pentru a maximiza durata de viață a ferestrelor termopan.

1. Folosirea agenților de curățare abrazivi

Atunci când spălați tâmplăria PVC este important să nu folosiți agenți de curățare abrazivi, precum creme abrazive, bureți de bucătărie, degresanți, etc., deoarece aceștia pot deteriora suprafața tâmplăriei.

De asemenea nu vă îngrijorați să cumpărați o soluție de curățat ferestrele scumpă. Pur și simplu luați o pensulă de vopsit, îndepărtați praful, murdăria sau pânzele de păianjen.

Iar apoi folosiți-vă de capătul îngust al aspiratorului pentru a înlătura mizeria acumulată între părțile de tâmplărie.

Când vine vorba de pete sau marcaje de pe suprafața tâmplăriei, acestea pot fi ușor îndepărtate cu apă călduță și săpun.

Dacă totuși doriți să achiziționați un produs specializat pentru curățarea tâmplăriei PVC, vă recomandăm acest produs.

2. Folosirea cârpelor colorate la curățarea tâmplăriei PVC

Acest lucru este recomandat în special pentru tâmplăria de culoare albă, deoarece vopseaua din cârpele colorate poate să păteze plasticul.

Așadar vă recomandăm folosirea exclusivă a cârpelor albe în timpul spălării tâmplăriei PVC.

3. Folosirea substanțelor care conțin solvenți pe bază de diluanți sau acetonă, precum și cele ce au clor în compoziție

Atât acetona, cât și alți solvenți ce au în compoziție petrol (benzina, gaz, diluant, etc.) precum și alte substanțe abrazive, sunt factori care dăunează profilelor din PVC. De aceea nu indicăm utilizarea acestora în procesul de întreținere.

Pe de altă parte, soluțiile care au în compoziție clor, produc deteriorarea rapidă și iremediabilă a profilului PVC, precum și zgârierea acestuia, iar în timp soluțiile pe bază de clor, conduc la îngălbenirea tâmplăriei de culoare albă și decolorarea celei de culoare închisă.

De aceea apa călduță cu săpun este una dintre cele mai eficiente metode de curățare a tâmplăriei PVC.

Dar dacă aveți dificultăți în a îndepărta petele, folosiți un amestec alcătuit dintr-o parte apă plus o parte oțet. Acest amestec acidic este o soluție naturală care ar trebui să elimine petele ușor mai ales dacă insistați ușor cu partea non abrazivă a unui burete.

4. Utilizarea unei cârpe uscată la ștergerea suprafețelor din PVC

Cu toate că acest lucru nu va aduce daune permanente neapărat, este important să folosiți o cârpă umedă sau o lavetă pentru îndepărtarea murdăriei de pe suprafața tâmplăriei PVC.

Deoarece cârpele uscate nu vor face decât să atragă și mai mult praful, favorizând depunerea impurităților pe suprafața ferestrei (datorită fenomenului de electrizare care se produce la frecare). Ceea ce în timp poate provoca daune mai mari.

5. Folosința substanțelor abrazive la curățarea garniturilor

Garniturile sunt o parte foarte importantă a ferestrei termopan. Ele sunt responsabile pentru asigurarea închiderii etanșe a ferestrelor, iar întreținerea corectă a acestora va duce la prelungirea duratei de viață a tâmplăriei.

Pentru a prelungi viața garniturilor, vă recomandăm aplicarea glicerinei cu partea non abrazivă a unu burete sau cu un stick cu glicerină, de câteva ori pe an.

Dar și mai important este sa nu lăsați nici o substanță abrazivă să atingă garniturile, deoarece acestea se vor decoji și cu timpul garniturile se vor îndepărta de suprafața tocăriei.

6. Folosința soluțiilor pe bază de alcool pentru spălarea sticlei

Întreținerea sticlei poate fi foarte ușoară, datorită soluțiilor speciale existente pe piață.

Cu toate acestea, nu este indicat să folosiți soluții de curățare pe bază de alcool, întrucât acestea vor favoriza depunerea prafului și a impurităților, lucru deloc comod și eficient din punct de vedere al timpului dedicat curățării.

Vă sfătuim să spălați sticla ferestrelor termopan la fiecare schimbare de anotimp sau de fiecare dată când considerați că este necesar.

De recomandat este să curățați geamurile termopan intr-o zi înnorată, cu apă și săpun, astfel spuma și apa se vor usca mai încet și vor lăsa mai putine pete. Dacă tot mai rămân urme, le puteți remedia folosind un ziar mototolit, prin mișcări circulare.

7. Utilizarea obiectelor ascuțite pentru îndepărtarea murdăriei solide de pe suprafața sticlei

Atunci când murdăria depusă pe geam este de natură solidă și greu de curățat vă recomandăm evitarea folosirii obiectelor ascuțite. Acestea vor zgâria sau chiar sparge sticla și totodată diminuează eficiența acesteia în timp.

Ce puteți face în schimb este să folosiți oțet nediluat și un burete non abraziv, în locurile în care mizeria este greu de îndepărtat.

8. Lipsa unei folii protectoare în cazul reabilitării / renovării locuinței

Încercați să acoperiți cât mai bine tâmplăria dvs. cu folie de plastic protectoare și bandă izolatoare, atunci când renovați, deoarece contactul mortarului cu profilul ferestrei poate avea efecte permanente.

Și în plus, vă va da bătăi de cap atunci când va trebui să curățați tocăria fiindcă se îndepărtează foarte greu.

9. Vopsirea tâmplăriei PVC

Dacă doriți să vă vopsiți ferestrele PVC, vă sfătuim să nu o faceți dacă tâmplăria este nouă.

Pentru a da un aspect lucios tâmplăriei PVC, la finalul procesului de fabricație, este adăugat un strat suplimentar de plastic. Așadar, din cauza suprafeței lucioase, vopseaua nu va adera. Mai important de atât, vopseaua va deteriora stratul de rășină aplicat pe tâmplăria PVC și va scurta durata de viața a acesteia.

Așa că, o tâmplărie PVC care a fost instalată recent ar trebui lăsată timp de cel puțin 12 luni înainte de a încerca să o vopsiți. De recomandat cu o vopsea pe baza de apă. Cu toate astea, NU este recomandat deoarece**:

  • Este un proces complicat pentru un zugrav fără experiență
  • Vopseaua se va decolora, se va ciopli și va crăpa în timp
  • Procesul de vopsire deteriorează tâmplăria PVC

10. Îndepărtarea prea târzie a  foliei de protecție după montarea tâmplăriei din PVC

Acest mic detaliu este important deoarece oscilarea temperaturii crește riscul ca tâmplăria dvs. să rămână cu urme de lipici, care vor fi greu de îndepărtat.

De aceea este recomandat să îndepărtăm folia protectoare în primele 20 de zile după montarea ferestrelor termopan.

Dacă nu ați fost informat de acest lucru sau renovările au durat mai mult de 20 de zile, iar acum vă este greu să îndepărtați folia, folosiți-vă de caldura unui uscător de păr pentru a îndepărta folia protectoare.

De asemenea, dacă a fost aplicată tencuială de jur împrejurul ferestrei, folosiți-vă de un cutter sa crestați între perete și fereastră. Acest lucru va împiedica deteriorarea peretelui proaspăt finisat.

În final, am notat mai jos câteva lucruri în plus pe care să le faceți pentru a prelungi durata de viață a ferestrelor termopan:

  • Verifică cel puțin o dată pe lună funcționalitatea feroneriei: deschideri, balamale, mânere, sisteme de închidere, etc.
  • Gresați părțile componente ale feroneriei folosind uleiuri speciale existente pe piață, de cel puțin două ori pe an.
  • Aveți grijă la manevrarea și utilizarea corectă a tâmplăriei din PVC.
  • Atunci când observați o acumulare de reziduuri în găurile de drenaj (poziționate în partea de jos a cadrului), curățați-le astfel încât orificiul de scurgere să fie gol pentru a permite umezelii să se evapore. Dacă aveți probleme cu formarea condensului pe geamurile termopan, aflați aici cum să le remediați.